Vacsora a Romani Platniban

2013.04.26. 15:13 - Slow Food Central Budapest

Néhány napja vacsorázni voltunk a ferencvárosi Romani Platniban, ami Budapest első közösségi roma étterme. A 2012 tavasza óta működő projekt a manapság divatos lakáséttermek mintájára jött létre és az elmúlt egy év során több mint 50 vacsorát bonyolított le.

image_52.jpg

A Romani Platni fő célja, hogy a cigány háziasszonyok főztjén keresztül bemutassa egy eltérő kultúra izgalmas és szerethető oldalát és a jól sikerült vacsorák alatt zajló beszélgetések segítsenek a romák és nem romák közti előítéletek felszámolásában. A magyarok mellett nagyszámú külföldi vendég fordult már meg náluk. Az épület amúgy átmenetet képez a hangulatos családi kifőzde és a közösségi ház között, hiszen az esténként étteremmé váló térben napközben hátrányos helyzetű roma fiatalok számára szerveznek programokat. Az esték viszont a főzésről szólnak. Tradicionális roma ételek kerülnek terítékre. A vacsoramenük általában a főzőasszonyok évek során begyakorolt kedvenc ételeire épülnek, de folyamatosan kutatják a különböző cigány népcsoportok jellemző ételeit is. A háromfogásos menük egyszerű, laktató ételekből állnak.

image_42.jpg

Mi kacsanyak levest kaptunk házi tésztával, másodiknak sült oldalas érkezett káposztás nokedlivel és végül túrógombócot ettünk szederöntettel. A desszertként tálalt gombóc beás cigány recept alapján nyers túróból készülő, krémtúró jellegű finomság volt. Házias jellegű, jóízű ételek sora került az asztalunkra és persze nem hiányzott a hely emblematikus ételének számító bodag, a cigány kenyér sem. A borokra szintén nem lehetett panasz, hiszen azokat mi hoztuk és így tökéletesen passzoltak a menühöz. A vacsora vége felé megérkezett az egyik szakácsnénk lánya és két fia, akik régi és új cigány dalokat játszottak gitáron és kannán. Így a mulatság végén már táncoltunk is!  

Szöveg: Robotka Gábor
Kép: Papp Niki

Bejelentkezés:
E-mail: romaniplatni@gmail.com
Web: romaniplatni.blogspot.com

A bejegyzés trackback címe:

https://slowfood.blog.hu/api/trackback/id/tr515248266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása