A pénteki Furmint Vacsora egyik fogásához készült ez a szósz. Közkívánatra küldöm, készítsétek el!
Hozzávalók:
- 8 közepes fej lilahagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 ek méz
- 1 ek balzsamecet
- 2-3 ek száraz fehérbor
- kacsa szaft
- 10 dkg aszalt szilva
- só, bors
A felezett lilahagymákat és a fokhagymát a kacsacombokkal együtt sütöm. (A combok a kacsazsíron túl mézben, borban és fűszerekben sülnek.) Ha már a hagyma leveleire esik, kiveszem és a fokhagymával együtt turmixgépbe teszem. Hozzáadom a mézet, a bort, a balzsamecetet, az aszalt szilvát, némi sót és borsot (de utólag még ízesíthetem) és néhány kanállal a kacsa ízletes szaftjából.
A bor és a zsiradék adagolásával lehet szabályozni a mennyiséget és a mártás sűrűségét. Melegen adom a kacsacomb és néhány levél lilahagyma mellé szószként.
Papp Niki