Egy kis trükkel egész télen termesztettem főznivaló és salátánakvaló leveleket. Mostanában viszont alig tudok lépést tartani a kerti történésekkel, minden nap újabb meg újabb növény bújik kik - vagy magától, vagy mert ültettem-vetettem.
Ez a mai ünnepi levélkollekció. A gargouillou-ban 35 alkotóelemet számoltam, de lehet, hogy valami így is kimaradt. Van benne kerti, gyom- és vadnövény, virágok, zöld fűszerek.
Ezek a téli salátaágyak pár hete - épp kitakartam őket. Készültem az első saját biodinamikus csigaszert kipermetezni.
A téli ágyások közelről:
Magától kikeltek és évelők:
Keserű levelek a jó emésztéshez
A snidling mindjárt virágzik
Lestyán
Lila laboda
Rebarbara
Magától kelő saláta. Rengeteg mángold és laboda is jön magától.
Ezt a kollekciót rövid pároláshoz és fűszerezéshez szedtem: hagyma, kínai és toszkán kelhajtás felmagzás előtt, sóska, spenót, mángold, kakukkfű, izsóp, édeskömény, petrezselyem, fokhagyma, csabaíre, tárkony
Az idei vetésből:
lóbab
csicseriborsó
fokhagyma
koloncos legyezőfű - a kert elvadítási programjának egyik szereplője (a fekete nadálytő, cickafark és a ligetszépe mellett)
az éjszakai őrjárat képei - meztelen csiga nagyon kevés volt, de hideg is volt éjjel
A földről felemelve a tekintetet: a gyümölcsfák duzzadó rügyei vagy virágai:
cseresznye
meggy
szilva
sárgabarack
Kácsárdon szedett komlórügyet ettünk kis mángolddal és csalánnal
ez is begurult Kácsárdon: Balla Enikő ó(kecske)sajtja, amit bonbonként szopogatunk
Bartha Gabó