A mádi Budaházy Pince kertjét művelem vegyszermentes, permakultúrás és egyéb bio módszerekkel, folyamatosan kísérletezve. Azért, hogy a legfinomabb alapanyagokat használhassuk főzéshez magunk és a vendégeink számára.
Lehet, hogy kicsit erős ez a téma kezdetnek.
Biodinamikus (homeopátiás) csigaszer készítése (hamvasztás, dinamizálás, D8-as potencia készítése) és kipermetezése. Már a második ilyen permetezésnél tartok. Nehéz megítélni ilyen gyorsan a hatását, egyrészt mert eltávolítottam a mulcsot a legtöbb helyről, és azért is, mert a tavaszi szél folyamatosan szárítja a talajt, és ilyenkor a csigák visszahúzódnak. Nedves időben kiderülne, hogy mi a helyzet...
A biodinamikusok Vetési naptárában idén részletes leírás szerepel a csigaellenes szer készítéséről. Valószínűleg nemcsak nekem gyűlt meg a bajom a meztelen csigákkal... Az eddigi populáció gyérítés mellett eljött az ideje a biodinamikus preparátum használatának is.
Látom már, hogy a kertbe 2o13 őszén behordott sok falevél, az enyhe tél és a 2o14-es év csapadéka különösen kedvezett a meztelen csigák elszaporodásának. Nagyon jó ízléssel választották ki ők is a legfinomabb salátáimat és szégyentelenül, gátlástalanul rágtak mindent le tövig, a kibújó veteményt is. Az egy-egy órás esti fejlámpás tisztogatás és a nappali csapdák ellenőrzése állandó elfoglaltságommá vált. Nem visz rá a lélek, hogy valami vegyszerrel bedurrantsak nekik.
Jó esetben megjelennének a csigaevők az egyensúly kedvéért. Erre az egyensúlyra vár minden bio- vagy permakultúrás vagy biodinamikus kertész. Két rovarféle gyanúba is keveredett, lehet, hogy szeretik a csigákat - a végén közlöm a képeiket (nem tudom a nevüket, azt sem, hogy a növényekben tesznek-e kárt). Kacsa, különösen indiai futókacsa tartása javasolt, de azt nem tudtam bevállalni, mert az azzal járó teljes helyhez kötöttséget sem tudom elképzelni és a borászat melletti kacsatelepet sem.
Legszívesebben nem kommentálnám a képeket. Aki végignézi, a koncentrálás és a hígítás útját járja be képzeletben.
És most megyek a földi bolhákat megnézni. Ha a tatsoyt teljesen ellepik, kapnak egy kis gyengén sikerült hurutot, ami a tejsavót helyettesíti, sőt zöldfűszerekkel van dúsítva.
Ma reggelire Viki tojásait ettük tiszaeszlári hasaalja szalonnával, zöldhagymával, lestyánnal és tárkonnyal, mellé kerti salátaleveleket és sült paprikát a pesti Hunyadi téri őstermelői piacról.
Ebéd kakasleves lesz. És piláf.
És a hájast is meg kellene sütnöm.
Bartha Gabó
Átszitált csigahamu
Dinamizált hamu
Az első hígítás- D1
A D4 már tíz liter volt, de még iszapszagú és enyhén opálos.
A D5 másnak mutatkozott.
Egyre ragyogóbb lett.
D8
Már sötétedett, mire befejeztem. Szemben a Birsalmás és az Úrágya.