Csigaszer

2015.04.04. 08:41 - Slow Food Central Budapest

Címkék: étel főzés mád kert slow food budaházy pince

A mádi Budaházy Pince kertjét művelem vegyszermentes, permakultúrás és egyéb bio módszerekkel, folyamatosan kísérletezve. Azért, hogy a legfinomabb alapanyagokat használhassuk főzéshez magunk és a vendégeink számára.

Lehet, hogy kicsit erős ez a téma kezdetnek.

Biodinamikus (homeopátiás) csigaszer készítése (hamvasztás, dinamizálás, D8-as potencia készítése) és kipermetezése. Már a második ilyen permetezésnél tartok. Nehéz megítélni ilyen gyorsan a hatását, egyrészt mert eltávolítottam a mulcsot a legtöbb helyről, és azért is, mert a tavaszi szél folyamatosan szárítja a talajt, és ilyenkor a csigák visszahúzódnak. Nedves időben kiderülne, hogy mi a helyzet...

A biodinamikusok Vetési naptárában idén részletes leírás szerepel a csigaellenes szer készítéséről. Valószínűleg nemcsak nekem gyűlt meg a bajom a meztelen csigákkal... Az eddigi populáció gyérítés mellett eljött az ideje a biodinamikus preparátum használatának is.

Látom már, hogy a kertbe 2o13 őszén behordott sok falevél, az enyhe tél és a 2o14-es év csapadéka különösen kedvezett a meztelen csigák elszaporodásának. Nagyon jó ízléssel választották ki ők is a legfinomabb salátáimat és szégyentelenül, gátlástalanul rágtak mindent le tövig, a kibújó veteményt is. Az egy-egy órás esti fejlámpás tisztogatás és a nappali csapdák ellenőrzése állandó elfoglaltságommá vált. Nem visz rá a lélek, hogy valami vegyszerrel bedurrantsak nekik.

Jó esetben megjelennének a csigaevők az egyensúly kedvéért. Erre az egyensúlyra vár minden bio- vagy permakultúrás vagy biodinamikus kertész. Két rovarféle gyanúba is keveredett, lehet, hogy szeretik a csigákat - a végén közlöm a képeiket (nem tudom a nevüket, azt sem, hogy a növényekben tesznek-e kárt). Kacsa, különösen indiai futókacsa tartása javasolt, de azt nem tudtam bevállalni, mert az azzal járó teljes helyhez kötöttséget sem tudom elképzelni és a borászat melletti kacsatelepet sem.

Legszívesebben nem kommentálnám a képeket. Aki végignézi, a koncentrálás és a hígítás útját járja be képzeletben.

És most megyek a földi bolhákat megnézni. Ha a tatsoyt teljesen ellepik, kapnak egy kis gyengén sikerült hurutot, ami a tejsavót helyettesíti, sőt zöldfűszerekkel van dúsítva.

Ma reggelire Viki tojásait ettük tiszaeszlári hasaalja szalonnával, zöldhagymával, lestyánnal és tárkonnyal, mellé kerti salátaleveleket és sült paprikát a pesti Hunyadi téri őstermelői piacról.

Ebéd kakasleves lesz. És piláf.

És a hájast is meg kellene sütnöm.

 

Bartha Gabó

dscn0352.jpg

Csigahamu

dscn0351.jpg

Átszitált csigahamu

dscn0357.jpg

Dinamizált hamu

dscn0359.jpg

Az első hígítás- D1

dscn0365.jpg

dscn0370.jpg

dscn0377.jpg

A D4 már tíz liter volt, de még iszapszagú és enyhén opálos.

dscn0387.jpg

A D5 másnak mutatkozott.

dscn0400.jpg

Egyre ragyogóbb lett.

dscn0408.jpg

dscn0415.jpg

D8

dscn0418.jpg

dscn0423.jpg

dscn0425.jpg

dscn0426.jpg

dscn0428.jpg

Már sötétedett, mire befejeztem. Szemben a Birsalmás és az Úrágya.

dscn0454.jpg

dscn0348.jpg

dscn0440.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://slowfood.blog.hu/api/trackback/id/tr427338186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása