A mangalica története

2015.03.23. 07:34 - Slow Food Central Budapest

Címkék: slow food mangalica rendek ökogazdaság

Filmrendező: Melocco Anna

Március 12-én Budapesten az Uránia Moziban néztük meg a filmet férjemmel, melyre a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete hívott meg

                                                          A mi történetünk

Kíváncsiak voltunk, mert igazán szeretjük, és 24 éve tenyésztjük ezeket a kedves enni való állatokat.

Igazán jókedvű társasággal, ismerősökkel beszélgettünk, sőt a rendezőnővel is találkoztunk már a film vetítése előtt.

A film nagyon szép és nagyon hiányos a mi megítélésünk szerint.

Maximálisan elismerjük Dr. Tóth Péter munkáját, valóban sokat tett, hogy megmaradjon a mangalica hazánkban. /Ez a film fő témavezetése/.

Csak két magyar gazdát mutattak be a filmben, akik több ezer állatot tartanak, tehát nagy gazdák. Akit többször úgymond sztároltak, ő egy holland hölgy, aki segíti a magyar mangalicák Amerikába való kijuttatását.

Amit nagyon hiányolunk az a sok-sok kincs, az a sok kis gazda, kutatók, állattenyésztők, a Nemzeti Parkok, Skanzenek, főleg a Szentendrei Néprajzi Múzeum, a Vendéglátóipari Múzeum, akik folyamatosan tettek azért, hogy fennmaradjon a mangalica. Erről ők maguk sokat tudnának beszélni.

Azt is kénytelen vagyok megemlíteni, hogy a világgal mi hogyan ismertettük meg a magyar EREDETI MANGALICÁT. A mangalica az egyetlen magyar VILÁGOLTALOM! Létezik a Slow Food Biodiverzitásért Világalapítvány, aki létrehozta az oltalmat. Még mennyire létezik: 2003 óta azaz 12 éve támogatnak bennünket, gazdatársainakat, hogy a világ 120 országa között ott lehessünk a Salone del Gusto Világkiállításon és a Terra Madre Világkonferencián a mangalicával.

img_9779.jpg

A Slow Food célja: a tiszta, finom és igazságos ételek fogyasztásának népszerűsítése úgy, hogy az ősi növények és ősi fajtájú állatok termelőit, termelői csoportjait támogatja.

Évek óta konferenciákon mutatjuk be a mangalicával kapcsolatos munkáinkat Francia-országban, Olaszországban, olasz iskolásoknak vetítünk a mangalicáról. Megszerveztük Magyarországon először a „Slow Food az iskolában Világmozgalmat”, melyben az ősi növények és állatok fogyasztására tanítottuk a diákokat Hagyományőrző Egyesületünk tagjaival.

Ez külföldön ÓRIÁSI dolog.

Itthon miért nem akarják észrevenni?

Gondolhatják, akik ezt olvassák, hogy mi nem vagyunk elég hatékonyak. Lehet, hogy nem vagyunk elég hatékonyak?

Valószínűleg nem elég, hogy 2 évente amikor megrendezi a Slow Food a Világtalálkozót mindig új gazdákat viszünk ki Torinóba , hogy tanuljanak, sőt a kerekegyházi iskola igazgatónőjét is kivittük, hogy lássa milyen óriási összefogás van a világban, hogyan működik a gyerekek munkára nevelése, bevonása a mozgalomba..

Hat évvel ezelőtt Lezsák Sándor úr meghívására a Magyar Parlamentben beszéltem a mangalicáról és munkáinkról.

Tavaly azaz 2014 szeptemberében volt az Európai Agrárminiszterek Konferenciája, ahol én magam kicsi pusztai asszony képviseltem Magyarországot, mint termelő a Slow Food meghívására, mert a Kiskunsági mangalica kolbász „világoltalom”. /prezídium/

Rajtam kívül nem volt más magyar, mint Dr. Fazekas Sándor agrárminiszter és delegációja.

Rá egy hónapra a Magyar Parlamentben volt a „Mangalica Konferencia”, ahol szintén csak a „nagy” gazdákról hallottam.

Miért nem kell a magyar a magyarnak? Igenis ez nekünk hiányzik, hogy itthon ez nem elég, miközben kint büszkén visszük a magyar zászlót.

Mindez, amit fent leírtam azért idejött Magyarországra, gazdaságunkba a BBC televízió, az olasz filmesek, a Playboy újság, akik Eszenyi Enikő művésznőt kosztümökben fotózták a mangalicáink előtt, több szaklap, japán tv-sek legutóbb csak, hogy néhányat említsek.

Természetesen tagjai vagyunk a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének, a Biokontroll-nak sorolhatnám a szervezeteket, tehát nem magányos farkasok vagyunk.

Csináltassunk mi kicsik is egy filmet?

Várom megtisztelő ötletüket.                              

 

Rendekné Olgi
www.okomuzeum.hu
+36 20 383 6320, +36 20 386 25 22

A bejegyzés trackback címe:

https://slowfood.blog.hu/api/trackback/id/tr387293447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása